Ми говоримо «Бельгія», маємо на увазі — пиво, і це не перебільшення: пінний напій справді вважається одним із головних символів країни. А його якість визнали навіть на міжнародному рівні: 2016 року ЮНЕСКО внесла бельгійське пиво до списку культурної спадщини людства. Саме в Бельгії беруть свій початок відомі на весь світ, а іноді й справді легендарні стилі пива: траппістське, бланш, ламбік. Кожен із них налічує десятки сортів, які, хоч і мають загальний характер, помітно різняться за смаком. Яким віддати перевагу — кожен вирішує сам, а ми пропонуємо невеликий гайд для тих, хто тільки-но починає знайомитися з пивною спадщиною Бельгії.
Westmalle Trappist Tripel
Якщо вас колись попросять охарактеризувати Бельгію лише одним напоєм, сміливо вибирайте Westmalle Tripel. По-перше, це траппістське пиво, отже, вже унікальне: його варять лише у 13 сертифікованих броварнях, які розташовані при справжніх католицьких монастирях, тому не важливо, скільки коштує пиво — воно вартує кожного цента. По-друге, це ще й бланш — білий ель, особливий вид пива, що відрізняється характерним смаком. Саме цей сорт має міцність 9,5%, м’який фруктовий смак і привабливу «зовнішність» — біло-золотистий колір і щільну пінну шапку. Кілька десятиліть тому його визнали «найкращим пивом світу», і з того часу Westmalle Tripel лише зміцнив свої позиції.
Lindemans Kriek
Цей ламбік, хоч і є скоріше різновидом оригінального напряму, чомусь особливо сподобався поціновувачам у всьому світі. Це бельгійське пиво виготовляється методом спонтанного бродіння: мікроорганізми з повітря потрапляють у відкритий чан із суслом та провокують процес ферментації. Від звичайного ламбіка відрізняється нюансами виготовлення: перед фільтрацією до нього додають ще й вишневий сік. Ідеальний варіант для тих, хто не може полюбити інші сорти цього стилю через надмірну кислоту — ягоди у складі роблять його солодшим. Спробувати напій можна і в Україні, замовивши на сайті maudau.com.ua.
Delirium
Варіант для тих, хто не шукає легких шляхів. У продукції Delirium справді складний склад: змішується пиво різного віку, додаються бактерії різних штамів — загалом справжня магія. Але результат того вартий — м’який смак із виразними нотками вишні та сливи (за повної відсутності фруктів у складі) не залишить байдужим навіть найвишуканіших поціновувачів.
St. Bernardus Abt 12
Характер справді відчувається у всьому: від міцності (цілих 12%) до нюансів виготовлення. Рецепт St. Bernardus Abt 12 тримають у найсуворішому секреті вже багато років, але відомо, що воду для нього видобувають із джерел у льохах самої пивоварні, а для приготування використовують унікальні дріжджі та ексклюзивний солод. Смак того вартий: м’який, з ідеальним балансом між гіркотою та насолодою. Усім, хто поки що не збирається відвідати Бельгію, радимо спробувати один з місцевих сортів пива. Приємний смак та аромат не тільки допоможуть розслабитися, але й провести весело час із друзями.